Utazz Kutyáddal

Kutyabarát szállások és kutyás programajánlatok

Utazás autóval

A kutyák többsége kifejezetten szeret autózni és élvezi az utazást.

A kutyatulajdonosok legkedveltebb közlekedési eszköze az autó, mert kellő önállóságot és rugalmasságot ad az utazás során. Bármikor megállhatunk egy kisebb sétára.

A legtöbb kutyát már kölyökkorától kezdve hozzászoktatják az autózáshoz, élvezik is az utazást, így ez egy hosszabb út során sem jelent akadályt. 

Azonban az ehhez nem hozzászokott kutyák nem mindig viselik ezt jól.

Amennyiben kutyád fél az autótól, lassan kell hozzászoktatnod ehhez. A kutyának először az álló autóban kell otthon éreznie magát, majd először kisebb utakra vigyük. Legjobb, ha ketten viszitek a kutyát, ekkor egyikőtök foglalkozhat a kutyával, másikótok a vezetéssel. Hogy jobban megszokja az autót, vacsoráját adhatjuk neki az álló autóban is. Így jó élménye fűződik majd az autóhoz.

Ha kutyád gyomra az autózást nehezen bírja és hányingere támad, az állatorvostól kérhettek gyógyszert ennek megelőzésére.

Amennyiben kutyánkat már hosszabb utakra is magunkkal tudjuk vinni, legyünk figyelemmel arra, hogy mire van szüksége az utazás során, nehogy a nyaralás rémálommá váljon számára.

A kutya helye az autóban

Minden országban előírás, hogy a szállítandó tárgyakat és csomagokat, ide tartoznak a háziállatok is, biztonságosan kell az autóban elhelyezni. Ezt ellenőrizhetik is, és ha nem találják megfelelőnek az elhelyezést, büntetést is kiszabhatnak.

A kutyát legjobb, ha a leválasztott hátsó részben, boxban vagy a hátsó ülésen szállítjátok. Nagyobb kutyákat könnyen be lehet kötni a speciálisan kutyák számára készült biztonsági övvel is. Ezzel megelőzhetők olyan balesetek, amikor a vezetőnek hirtelen kell fékeznie, vagy más, váratlan esemény (pl. szembejövő gyors autó stb.) megijeszti a kutyát és a vezető nyakába esik, akaratlanul is megzavarva őt.

Csak egy példa: ha 70 km/h‑s sebességről hirtelen kell lefékeznetek, egy 15 kg súlyú kutyára, ha nincs bekötve, bárminek esik, 1000 kg-nak megfelelő ütés hárul (1 tonna!). (Ezt könnyen kiszámolhatjátok saját kutyátokra, súly x sebesség.) Így egy ilyen fékezés, egy nem bekötött kutya esetén akár halálos is lehet! Óvjátok kutyátokat és rögzítsétek megfelelően!

Ha kutyádat az autóban boxban szeretnéd szállítani, szoktasd hozzá az utazás előtt még otthon. Tedd a kutya megszokott helyére, esetleg tedd bele a fekhelyét is. Ne kényszerítsd bele, mert ezt a későbbiekben soha nem fogja elfelejteni és nem akar majd szívesen bemenni a boxba. Amikor már megszokta a boxot és abban utazhat, a kutyának az az érzése lesz, hogy az otthoni kényelmet az útra is magával viheti. Így szívesen fog utazni.

Utazás közben a kutya szívesen kidugja a fejét a nyitott ablakon, de az állandó menetszél kötőhártya-gyulladást vagy külső hallójárat-gyulladást okozhat. Mindezek mellett még az a veszély is fenyeget, hogy az állat megijedhet valamitől és kiugrik az ablakon. 

Ki- és beszállás

Az autóban gyakran utazó kutyának meg kell tanulnia a be- és kiszállást. Azon az ajtón át engedjük közlekedni őket, amelyik a járda felől van. Beszálláskor a kutya legyen mindig az első, utána következzenek a csomagok és a többi utazó. Kiszálláskor mindez fordítva történjen, elsőnek az utazó emberek és a csomagok, legutoljára a kutya hagyja el a kocsit (nehogy a kutya pakolás közben valahova elszökjön). Ha utazás közben kell dolgát végeznie az állatnak, olyan helyre álljatok meg, ahol nyugodt körülmények között intézheti el, és erre a kis időre is feltétlen tartsátok kutyátokat pórázon. Közvetlenül az útnak indulás előtt az esetleges rosszullét megelőzése érdekében az a leghelyesebb, ha a kutyának már nem adtok enni.

Hosszabb menetidővel tervezzetek!

Kutyás utazás során mindig hosszabb menetidővel számoljunk. Ne siessünk! Tervezzetek hosszabb szüneteket, hosszabb sétákat, esetleg hosszabb út során szálljatok meg út közben. Ezzel nem csak a kutyátoknak, de saját magatoknak és a többi utasnak is kedveztek. Egy játék vagy egy séta mindig jobb, mint egy gyors megálló.

2–3 óránként álljatok meg, hogy kutyátok kinyújtózhasson. Rövidebb megállók során, nyilvános helyeken, parkolókban mindig tegyétek pórázra kutyátokat. Legyetek tekintettel a többi utazóra! Lehet, hogy ők nem olyan kutyabarátok, mint Ti.

Ha nyáron a nagy melegben utaztok, kerüljétek a közlekedési dugókat! Ha közlekedési dugóba kerültök az autópályán, a legközelebbi kijáraton hagyjátok el az autópályát és iktassatok be egy sétát!

Ilyenkor az autó nagyon gyorsan átmelegszik és a kutyák sokkal nehezebben bírják a meleget, mint mi, mert ők nem tudnak izzadni.

Mielőtt elindulnátok, bizonyosodjatok meg arról, hogy a légkondicionálás jól működik autójában! Használjátok a légkondicionálást az út során!

Sose hagyjátok kutyátokat őrizetlenül az autóban!

A mai autók már légmentesen zárnak, így, ha kutyánkat a bezárt autóban hagyjuk, fennáll a veszélye annak, hogy nem jutnak elég levegőhöz vagy túlzottan felmelegszik az autó és azt nem bírják. Ha muszáj bent hagynotok kutyátokat az autóban, csak nagyon rövid időre tegyétek és húzzátok le az ablakot annyira, hogy biztosítsátok a megfelelő légáramlást, de kutyátok még ne tudjon kiugrani az autóból. Ha van rá mód, kérjétek meg a parkoló őrt, hogy nézzen rá autótokra gyakrabban.

Sose álljatok a tűző napra!! Még árnyékban is nagyon hamar felmelegszik az autó és az árnyék is hamar tovább megy. A kutyák a 40°C‑os hőmérsékletet maximum 15 percig viselik el. 

Fontos, hogy a legrövidebb útra is vigyetek magatokkal elegendő friss vizet!

Az autós utazásra mindenképpen vigyetek magatokkal friss vizet. Megállásokkor töltsétek újra az üveget friss vízzel. A lihegés következtében kutyánk hamar megszomjazik.

Ételt ne adjatok se 4 órával utazás előtt, se az utazás alatt kutyátoknak. Ezzel elkerülhetitek az esetleges rosszullétet. Gondoljatok arra, hogy a vadon élő kutyák van, hogy egy hétig sem jutnak táplálékhoz. Ez a kis böjt nem fog megártani egy kutyának sem.

Kivételt tehettek abban az esetben, ha hegyi utakon mentek, és kutyátok nagyon liheg vagy ásítozik. Ekkor adjatok valami kis rágócsontot neki, a nyeléssel tudja a nyomást a fülében kiegyenlíteni.