Utazz Kutyáddal

Kutyabarát szállások és kutyás programajánlatok

Utazás repülővel

A repülőgépen való utazás a legkellemetlenebb a kutyáknak, mert félelmetes, zajos, furcsa érzéssel társul. Csak akkor válasszuk ezt az utazási formát, ha nincs más megoldás. Itt kell legjobban felkészülnünk és felkészítenünk a kutyát is.

Mielőtt megveszitek a jegyet, érdeklődjetek az adott légitársaságnál a kutyaszállítás szabályairól, mert ez légitársaságonként teljesen eltérő lehet.

Az állatbarát légitársaságok kedvesen fogadják az állatot és külön állatorvost is foglalkoztatnak, aki megvizsgálja, és kicsit elbódítja a kedvencet, hogy az könnyebben viselje az utat. Az utazás előtt látogassunk el a szokásos állatorvosunkhoz is, aki kiállít néhány nélkülözhetetlen papírt a kutyának. Időben keressük meg ezzel a kéréssel (legalább egy hónappal az utazás előtt), mert sok időbe telhet az adminisztráció.

Az utóbbi időben egyre többen repülnek kutyájukkal együtt külföldre is. A legtöbb légitársaságnál az öt-hét kilogrammnál nem nehezebb kutyát (a szállítódobozzal együtt) az utastérbe is beengedik. A szállító doboznak az alja nem eresztheti át a vizet, az oldalának és a tetejének azonban légáteresztőnek kell lennie. A doboz maximális mérete általában 45x35x20 cm-es lehet.

A nagyobb súlyú kutyák a megfelelő szállítóládában a rakodótérben utazhatnak. Ennek a szállítóládának ütésállónak, légáteresztőnek, az alján vízállónak kell lennie és kilátó ablakkal kell rendelkeznie. Minden esetben lehetőséget kell adnunk a kutyának arra, hogy a repülés alatt felállhasson, megfordulhasson, leülhessen és lefekhessen, egyszóval lehetővé tegyük a viszonylag stresszmentes utazást számára.

A kisméretű, utastérbe is bevihető szállítódobozokat általában a légitársaságoknál is beszerezhetjük, közvetlenül az utazás előtt, de erről természetesen előzetesen érdeklődni kell. A legjobb azonban a szállítóeszközt már több héttel-hónappal az indulás előtt beszerezni, hogy kedvencünk ismerkedhessen vele.

A nagyobb kutyák számára megfelelő szállítóládát pedig már feltétlenül otthon készítsük elő. Az alját vízfelszívó alátéttel (pl. törülközővel, vastag lepedővel, nem vízáteresztő kartonnal stb.) kell beborítani. Tanácsos még a kutya számára megszokott takarót, játékot stb. is beletenni. A kutyának mindenképpen több napot kell az utazás előtt arra biztosítani, hogy a furcsa, szűk kuckóhoz hozzászokjon. Kis jutalmakkal is meg lehet könnyíteni az első találkozásokat a jövőbeli lakhellyel. Semmi esetre sem szabad kényszert alkalmazni vagy hosszabb időre bezárni a kutyát a szállítóládába. Ezt a stresszt az állat soha többé nem felejti el és a ládába önként biztosan nem lép bele ezután. Közvetlenül az utazás előtt, a repülőtérre való kimenet közben lehetőséget kell adni arra a kutyának, hogy eleget mozogjon és elintézhesse dolgát. A nagyon forró napokon természetesen a repülőtéren még kaphat vizet. Azonban vizestálat tenni a dobozba nem tanácsos, mert az szinte minden esetben kiborul és a kutya egész idő alatt a vízben fekszik. Természetesen rögtön a megérkezéskor adjunk neki inni!

Külföldre utazás előtt a kutyát be kell oltatni a megfelelő védőoltásokkal (a veszettség elleni védőoltás 1 hónapnál régebbi és természetesen egy éven belüli legyen a legtöbb országba utazás előtt, a többi fertőző betegség elleni oltás szükségessége országonként változik).

A kutyát meg kell vizsgáltatni állatorvossal, aki arról, hogy kutyád egészséges, fertőző betegségektől mentes, egészségügyi bizonyítványt ad. Ez lehetőleg az utazáshoz számított 1 héten belül történjen. A hatósági állatorvos pedig hatósági állatorvosi bizonyítványt ad a határátlépéshez. A hatósági állatorvoshoz lehetőleg a határátlépés napjához számított három napon belül menjetek el! A hatósági állatorvosi bizonyítvány kiadásához szükséges a kutya vagy annak az egészségügyi bizonyítványa és az oltási könyve (lehetőleg nemzetközi).

Amit mindenképpen magatokkal kell, hogy vigyetek az útra: iratok (nemzetközi oltási könyv, hatósági állatorvosi bizonyítvány, esetleg a kutya hajó‑, vonat- vagy repülőjegye).

Szerencsére kevés azon országok száma, ahol előírják a kötelező karantént, ami lehetetlenné teszi, hogy kutyátokat is magatokkal vigyétek a nyaralásra. Ma már Nagy-Britanniába is vihetjük kedvencünket akár egy nyaralásra is, mert eltörölték a kötelező 6 hónapos karantént.

Mindenképpen fontos, hogy ne hagyatkozzatok az előző évek tapasztalataira, szabályaira, szokásaira, mert ezek változnak időről időre. Az éppen aktuális szabályokról kérdezzétek meg a hatósági állatorvost, a fogadó ország rendjéről pedig az illető ország nagykövetségét! 

Repülős utazás esetén mindenképpen érdeklődjetek az adott légitársaság aktuális szabályairól is!