A Világ SUNNY oldala

 

Kutyával kirándulunk – Különböző évszakokban ugyanott (is)

Betekintés a kulisszák mögé

Ezt a bejegyzést a tegnapi kirándulásunk inspirálta, de már sokszor gondolkoztam rajta, hogy valahogy olyan jó lenne Veletek megosztanom, amin egy-egy kutyás kirándulás és azok tervezése során gondolkozom, gondolkozunk. (Sunnytól engedélyt kértem, hogy hadd írhassak most én egy cikket a blogjába. Nem bánta, addig is pihen.)

Sokszor kérdezitek, hogy kirándulásainkhoz honnan jönnek az ötletek, hogyan fedezünk fel újabb és újabb helyeket, honnan tudjuk, hogy alkalmas lesz‑e kutyás kirándulásra, és hogy mi minden útvonalunkat bejárunk‑e.

A válaszunk nem egyszavas.

Tervezés

Több helyről gyűjtjük ötleteinket kirándulásainkhoz, túráinkhoz, utazásainkhoz. Tanulmányaimból és idegenforgalmi tapasztalataimból adódóan van jó néhány olyan hely, amiről már hallottam, láttam, sőt jártunk is arra. 

Természetesen, amikor tanultam és a szakmában dolgoztam, nem a kutyabarátság volt a legelső szempont egy utazás összeállításánál. Akkor a kulturális látnivalókra összpontosítottunk, a természeti látványosságok egy kicsit a háttérbe szorultak.

Kutyás utazásaink/kirándulásaink során viszont a természeti szépségeket helyezzük előtérbe, bár nem szeretnénk a kulturális látványosságokat sem teljesen elhanyagolni.

Van olyan is, hogy más túrázók képei adnak ötletet egy-egy vidék felfedezésére, amelyekről azt gondolom, hogy Nektek is tetszene, ez indít el egy vonalon.

Túrateszt

Amikor jön egy ötlet, hogy mit lenne jó kutyával megnézni, a Google és a túra alkalmazások segítségével megtervezünk egy lehetséges útvonalat, amit később a túrabejárás/túrateszt követ. Szerencsés esetben a túrateszt elsőre sikeres lesz és használható az útvonal az előzetesen elkészített tervek szerint. Más esetben a helyszínen módosítunk, rosszabb esetben újra elmegyünk, és módosításokkal új útvonalat járunk be.

Túratesztjeink során több dolgot nézünk:

 • változatos legyen a terep;
 • szép, látványos természeti környezetben sétáljunk;
 • ne legyen túlzottan megterhelő, de azért legyen edzés értéke;
 • általános kondícióval mindenki számára teljesíthető legyen;
 • lehetőleg ne legyen (vagy csak nagyon kevés) aszfaltos szakasz a kirándulásunk során;
 • jó, ha nem nagyon felkapott az útvonal;
 • ha mégis kedvelt helyre kirándulunk, igyekszünk az időpontot út megválasztani, hogy se minket, se mi ne zavarjunk más túrázókat;
 • semmiképpen se legyen veszélyes a Gazdik és négylábúak szempontjából sem;
 • ha mégis van benne olyan szakasz, ami nagyobb odafigyelést igényel, tudjuk Nektek előre jelezni;
 • különböző évszakokban járható‑e biztonsággal a terep;
 • többnapos kutyás utazásaink során a természeti látnivalók mellett a kulturális értékeket is igyekszünk „belecsempészni” a programba.
Kutyás kirándulás, kutyás utazás

Amikor „elkészült” az útvonal, elmentjük, egy megfelelő pillanatban elővesszük, meghirdetjük a túrát, és izgalommal, szeretettel várunk Benneteket, bízva abban, hogy Nektek is tetszeni fog. 😊

Képeinken olyan tájakat válogattunk, ahol különböző évszakokban jártunk – túratesztjeink során mi, szervezők, majd „élesben” Veletek. Sokszor plusz izgalmat okozunk magunknak, amikor egy útvonalat télen járunk be, majd akkor hirdetünk meg, amikor zöldell a növényzet. Teljesen más képet kapunk – ami télen tájékozódási pont volt, nyáron észre sem lehet venni vagy éppen fordítva, ami télen nehézséget okozott, nyáron egyértelművé válik.

Olyan szép látni a természetet, hogyan változik hónapról hónapra. Nem minden képünk pont ugyanabból a szögből készült, de ugyanazon a helyszínen különböző évszakokban.