A Világ SUNNY oldala

 

Kutyajó tavaszi kirándulások a Budai-hegyekben

Nem tudom, ki hogy van vele, én nagyon szeretem a tavaszt! Annyira jó ilyenkor a színekkel és illatokkal teli természetet járni; még többet vagyunk ilyenkor Gazdival kinn a friss levegőn. Alig várom, hogy újra együtt kiránduljunk Veletek is, de amíg a Gazdi nem szervezhet csoportos kirándulásokat, addig megosztom Veletek néhány kutyás kirándulásunk élményét, kezdve most a főváros közeli helyekkel.

Kutyajó kirándulások a Budai-hegyekben

Korábban is rengeteget vitt Gazdi a Budai-hegyekbe, mostanság pedig, hogy ennyit itthon van ő is, kifejezetten keresi az ilyen egynapos közös kirándulásokat. Tudjátok, mi tetszik még a mostani tavaszban? Nem a zsúfolt helyeken, számtalan két- és négylábú között kalandozunk, hanem olyan utakon járunk, ahol magunk lehetünk, de úgy igazán. Ha felkapottabb helyre megyünk, akkor pedig az időpontot választja úgy, hogy kirándulásainkon kevesekkel találkozzunk. Szeretem a társaságot, viszont jó érzés, amikor a Gazdi csak velünk foglalkozik, azt figyeli útközben, mi hogy érezzük magunkat, és Pezsgővel mi vagyunk a középpontban. Néha kapunk egy-egy vicces feladatot is, amiért jó sok jutalomfalat jár. 🙂  Kutyajó kirándulások ezek!

Tavaszi kutyás kirándulások

Csak ajánlani tudjuk, hogy a tavasz napsütéssel és madárcsicsergéssel teli napjaiban induljatok ti is útnak, és fedezzétek fel a Budai-hegység tájait. Ugyan mostanában egyre többen kirándulnak, lehet olyan időszakokat találni még egy közeli túrára is, amikor a népszerűbb helyeken is kevesen vannak. Ha tehetitek, hétköznap kiránduljatok. Ha pedig csak hétvégén van rá módotok, akkor válasszatok korai időpontot, hogy mire mások “felébrednek”, Ti már visszafelé tartsatok a túráról.

Kutyás kirándulás a Nagy-Szénáson és a Kutya-hegyen 

Ez egy szuper kutyás kirándulás, már többször jártunk erre tavasszal. A mozgás mellett, a Gazdi számára fontos, hogy gyönyörködhessen a természetben. Szereti a tavaszi virágokat, így ebben az időszakban sokszor keres olyan helyeket, ahol ilyeneket láthat, mi pedig bárhova örömmel vele tartunk.

A Nagyszénást több irányból is célba vehetjük, mi Pilisszentivánról és Nagykovácsiból is indultunk már ide. Mindkét irányból egy 10–12 km-es kört lehet tenni. A túra nehézsége választható, vannak lankásabb és meredekebb ösvények is. A Gazdi a koromra való tekintettel úgy szokta szervezni, hogy felfelé könnyebb legyen (még ha hosszabb is az út), lefelé pedig jöhetünk a meredekebb részeken. Így jól bírom ezeket a hosszabb túrákat is. Kellemesen átmozgat, jól elfáradok, de cserébe másnap pihenhetek kedvemre. Pezsgő persze másnap is menne, de megérti a helyzetemet. 

Kétlábú pajtások Titeket biztos érdekel, így Gazdi besegít, és elmondjuk, hogy a Szénás-hegycsoport 1995 óta Európa Diplomás fokozottan védett terület, európai szinten elismert rendkívül gazdag természeti értékekben. Kirándulásunk során rengeteg kékes-lilás leánykökörcsinnel találkozhatunk, amely szigorúan védett, kora tavasszal nyíló növény, és akkor bújik elő, amikor a természet még épp ébredezik a téli álomból. A Kutya-hegyen sok-sok ilyet látni. Gazdi csinált is több tucat fényképet. 😀

Apropó Kutya-hegy… Hát, annak a tetején valami csudaklassz volt. Szerintem nem is véletlenül hívják így. Itt minden négylábú kutyajól érezheti magát. Mi is ott heverésztünk a szikrázó napsütésben, élveztük az ébredező természet hangjait és illatait. Béke és nyugalom honolt… …legalábbis amíg Gazdi nem noszogatott, hogy menjünk tovább, mert ott még szebb és jobb lesz (na persze). Természetesen a kedvében jártunk, és irányba vettük a Nagy-Szénást. A tetőn kifejezetten szeles időnk volt, így hamar visszafelé vettük az irányt. Innen bárhol is parkoltatok, lefelé vezet az út. 

Érdemes több helyről és más-más évszakban megközelíteni a Nagy-Szénást, mert mindig új oldalát mutatja. 

Kiránduljatok Ti is sokat, erősítsétek ezzel is az immunrendszereteket! Gazdi mindig azt mondja, hogy azért vagyok ilyen fitt, mert egész életemben sokat mozogtunk. Nem mondom, hogy mindig van kedvem kirándulni indulni, sokszor inkább lustálkodnék itthon. Viszont amikor belejövök, már nagyon élvezem a mozgást, a friss levegőt és a Gazdi társaságát. 

Várom, hogy együtt is mehessünk! <3