A Világ SUNNY oldala

 

Medvehagymás pogácsa

Emlegettem Nektek a medvehagymás pogácsát az előző írásomban. Megkértem a Gazdit, hogy ossza meg Veletek is a receptet, hátha Ti is szeretnétek megsütni. Nekem nagyon ízlett, remélem Nektek is fog. Csak mondom, hogy én is kaptam belőle kóstolót… 😉

A pogácsához:

  • 50 dkg liszt, 
  • 5 evőkanál tejföl,
  • 1 kevés cukor az élesztő felfuttatásához,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1 dl tej,
  • 1,5 dkg só,
  • 2 db kisebb tojás. 
  • A tésztát hajtogatni kell, ahhoz 20 dkg margarin, 
  • 1 csapott evőkanál liszt és 
  • 1 csomag medvehagyma kell. 
  • A kenéshez tojás, a tetejére reszelt sajt. 

A pogácsa elkészítése nem bonyolult, de időigényes. 

A tésztához az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a sóval összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat és az élesztős tejet, majd összegyúrjuk. A tésztát kb. 1 órán keresztül pihentetjük, kelesztjük. Ezalatt apróra összevágjuk a medvehagymát és előkészítjük a tepsiket. A kenéshez a margarint felolvasztjuk és belekeverjük a lisztet. 

Amikor szépen megkelt a tészta, vékonyra nyújtjuk és megkenjük a margarin egyharmadával. Hajtogatjuk a tésztát. Először az alsó egyharmadot hajtjuk fel, majd rá a felső egyharmadot. Ezt követően jobbról, majd balról hajtjuk a tésztát. Így pihentetjük kb. negyed órát. Ezt a folyamatot még 2x ismételjük meg. A harmadik pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsire tesszük, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk. 

Nagyjából 20 perc alatt, 200 fokos sütőben (légkeverés nélkül) megsütjük. 

A pogácsa frissen a legfinomabb. Kívül ropogós, belül puha. 

Jó étvágyat hozzá! 🙂