Medvehagymás pogácsa

Emlegettem Nektek a medvehagymás pogácsát az előző írásomban. Megkértem a Gazdit, hogy ossza meg Veletek is a receptet, hátha Ti is szeretnétek megsütni. Nekem nagyon ízlett, remélem Nektek is fog. Csak mondom, hogy én is kaptam belőle kóstolót… 😉
A pogácsához:
- 50 dkg liszt,
- 5 evőkanál tejföl,
- 1 kevés cukor az élesztő felfuttatásához,
- 3 dkg élesztő,
- 1 dl tej,
- 1,5 dkg só,
- 2 db kisebb tojás.
- A tésztát hajtogatni kell, ahhoz 20 dkg margarin,
- 1 csapott evőkanál liszt és
- 1 csomag medvehagyma kell.
- A kenéshez tojás, a tetejére reszelt sajt.
A pogácsa elkészítése nem bonyolult, de időigényes.
A tésztához az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a sóval összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat és az élesztős tejet, majd összegyúrjuk. A tésztát kb. 1 órán keresztül pihentetjük, kelesztjük. Ezalatt apróra összevágjuk a medvehagymát és előkészítjük a tepsiket. A kenéshez a margarint felolvasztjuk és belekeverjük a lisztet.
Amikor szépen megkelt a tészta, vékonyra nyújtjuk és megkenjük a margarin egyharmadával. Hajtogatjuk a tésztát. Először az alsó egyharmadot hajtjuk fel, majd rá a felső egyharmadot. Ezt követően jobbról, majd balról hajtjuk a tésztát. Így pihentetjük kb. negyed órát. Ezt a folyamatot még 2x ismételjük meg. A harmadik pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsire tesszük, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk.
Nagyjából 20 perc alatt, 200 fokos sütőben (légkeverés nélkül) megsütjük.
A pogácsa frissen a legfinomabb. Kívül ropogós, belül puha.
Jó étvágyat hozzá! 🙂