A Világ SUNNY oldala

 

Kutyás kalandozások a Kis-Balaton környékén

A Balaton-felvidék számtalan kirándulással várja a két- és négylábúakat egyaránt, így mi is többször jártunk már erre Kisgazdámmal. Volt, hogy napokat töltöttünk errefelé, szuperjó kutyás kalandozások voltak ezek. Most, ebben a napos időben a Kis-Balaton jutott eszembe, erre emlékszem vissza, mikor először fedeztük fel ezt a vidéket. A választott képeim között vannak régi, kora-tavasziak és sok-sok nyári is. 

Ismerd meg a Kis-Balatont!

No ebben a részben Gazdi segítségét kértem, meséljen egy kicsit, mert kedves kétlábúak Titeket ez is biztosan érdekel, nekem pedig leginkább az a fontos, hogy a természetben, friss levegőn lehetek, és mindezt együtt tehessem a Gazdival. 

A Kis-Balaton az 1997-ben alakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Egészen a 19. századig a Balaton nyúlványa volt, és a Zala folyó szűrőjeként fukcionált. A 20. század közepére azonban teljesen elvesztette ezt a funkcióját a Balaton déli partján végigfutó vasútvonal építése miatti szabályozás végett. A Balaton vízminősége így nagymértékű romlásnak indult. A vízminőség javítása és a Kis-Balaton élővilágának megmentése érdekében egy vízvédelmi rendszert dolgoztak ki, amelynek keretében mesterségesen elárasztották a területet, és a hosszú évek alatt a mocsárvilág regenerálódni tudott. Mivel fokozottan védett természetvédelmi területről beszélünk ma már, ezért leginkább szakvezető segítségével ismerkedhetünk meg természeti értékeivel. 

Kutyás kalandunk úti célja: a Kányavári-sziget

A Kányavári-szigetet mi négylábúak is látogathatjuk, igaz a Gazdi mellett kellett végig maradnunk, és a pórázt sem igazán vette le rólunk. Egy tökéletes tavaszi séta lett így a kirándulásunk, amit nagyon élveztem és nagyon gyorsan eltelt az idő közben; Gazdi szerint alig sétáltunk 2–3 km‑t. 

A természet szépségei mellett Gazdiék nagyon élvezték a Kis-Balaton Ház és a Zalavár Történelmi Emlékpark ismertetőit, így egy kicsit okosodtak is a kirándulásunk közben. Át is adom egy kicsit a lehetőséget a Gazdinak, hogy néhány szót meséljen Nektek ezekről, addig én megszimatolom mi lesz ma vacsira. 😉 

Valóban érdemes Zalavár felől érkezni, és így megtekinthetjük a Kis-Balaton Ház bemutatóját, amely a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerét mutatja be átfogóan. Ezt követően pedig egy újabb kulturális élményként a Zalavári Történelmi Emlékpark meglátogatását is ajánljuk, ahol Árpád-kori építészeti emlékeket és a Makovecz Imre által tervezett Milleniumi Emléképületet nézhetjük meg. Egy érdekes látnivalója a Zala megye 1000 éves évfordulójára készült épületnek az Életfa, amely a megye településeinek összetartozását jelképezi, levelein pedig a megye egyes településeinek neve olvasható. 

Keszthely/Fenékpusztán tavaly adták át a Kis-Balaton Látogatóközpontot. Ide még mi nem látogattunk el. Ha esetleg Ti jártatok itt, írjátok meg, milyen volt! 

A Kányavári-sziget és a Búbos vöcsök tanösvény kutya szemmel

Csodaszép természet vett minket körül, annyira sajnáltam, hogy nem végig mehettünk kedvünkre körülszimatolni, ugrándozni egy kicsit. Gazdi sokat fegyelmezett, mintha kutyasuliban lennénk. Kitalált néhány szuper fotóhátteret, ahova megkért, hogy üljek le, na ezeket azért nagyon élveztem. Bevallom, volt egy-egy hely, amikor elengedett minket, és egy kicsit pancsolhattunk a vízben és megnézhettük saját szemünkkel is a vízi élővilágot.
A Kányavári-sziget a Kis-Balaton jelképének számító fahídon közelíthető meg. Innen a Búbos vöcsök tanösvény 15 állomásán sétáltunk végig megismerkedve közben táblák segítségével a Kis-Balaton madárvilágával. Egyfolytában figyeltek, hallgatóztak Gazdiék, de nem sok madarat tudtak lencsevégre kapni. Én mondjuk annyira nem értettem miért annyira különleges ez a hely, a legtöbb helyen, ahol sétálunk sok madarat látunk. Mondjuk a víz kellemes volt, a táj nagyon szép és alig találkoztunk valakivel. 

Összességében nagyon jól éreztem magam, érdekes volt ez a nap, nem olyan megerőltető és hosszú. Jó volt kimozdulni ismét és újdonságokat megtapasztalni. Úgy szeretném ezt is megmutatni majd Nektek, biztosan ti is élveznétek, és hát együtt lennénk végre! Hamarosan talán… Majd akkor megint itt lesz a szállásunk.

Pacsi,
Sunny