Utazz Kutyáddal

Kutyabarát szállások és kutyás programajánlatok

Télen is kutyával

Ha kutyád fitt és sportos, télen se hagyd otthon, hiszen a legtöbb kutya számára igazi élvezetet nyújt a hóban játszani, szaladgálni, kirándulni. Add meg neki is ezt az örömet!

Arról nem is beszélve, hogy nekünk is több kedvünk van kirándulni, amikor tudjuk, hogy társunk egész biztosan mosolyt csal az arcunkra.

Az alábbiakban néhány ötletet és tanácsot szeretnénk adni a téli kutyás kikapcsolódáshoz, a közös sportoláshoz, és összegyűjtöttünk néhány írott és íratlan szabályt, amelyekre a gondtalan pihenés érdekében érdemes odafigyelni.

Kezdjük néhány általános, utazáshoz köthető tanáccsal:

  • csak teljesen egészséges kutyával vágjunk neki az utazásnak,
  • a közös téli aktív pihenés természetesen egy általánosan jó kondíciójú kutyával ideális, aki számára a mozgás örömet jelent,
  • csak engedelmes, jól visszahívható kutyával induljunk útnak,
  • legyen meg minden kötelező oltása, és az ezt igazoló oltási könyvét vagy útlevelét se felejtsük otthon,
  • ha külföldre utazunk, tájékozódjunk időben, hogy milyen előírások vannak érvényben a kutya oltását illetően, (előfordul, hogy a veszettség elleni oltást min. 15 nappal a tervezett utazás előtt be kell adatni, de nem lehet 6 hónapnál régebbi)
  • akkor vigyük magunkkal kutyánkat, ha az jól szocializált, hiszen nagyon fontos, hogy mind az emberekkel, mind más kutyákkal szemben jól viselkedjen,
  • vegyük figyelembe, hogy a szálláshelyen, annak környezetében és a kirándulóhelyeken vannak nem kutyás vendégek is, akik a békés természetű, agresszióra nem hajlamos négylábúakkal ők is sokkal toleránsabbak,
  • csak akkor hagyjuk egyedül a szálláshelyen, ha tudjuk róla, hogy nem fél, nem nyugtalankodik, és nem rongálja meg a berendezést,
  • kedvencünket télen sem szabad hosszú időre az autóban hagyni! Ha süt a nap, nagyon könnyen felmelegszik az autó, ha viszont nem, rövid idő alatt lehűl. Arról nem is beszélve, hogy a várakozás ideje alatti esetleges pánik az egész életére kihathat,
  • fontos, hogy a kutyánk ne féljen a hótól, viszont nekünk tisztában kell lennünk a veszélyekkel.

Mire figyeljünk, ha kutyánkkal havas tájakon járunk?

Kirándulás előtt

A tervezett túránk előtt feltétlenül tájékozódjunk a várható időjárási és hóviszonyokról. Ha magas hegyekbe megyünk, a havazást követő napon lavinaveszély lehet.

Az erdőben a kialakított, jelzéssel ellátott túraútvonalakon haladjunk. Tartsuk szem előtt, hogy a hóban nehezebb felismerni és megtalálni a megfelelő irányt, valamint azt, hogy télen jóval korábban sötétedik és gyorsabban hűl le a levegő. Készüljünk világítós nyakörvvel és fényvisszaverő mellénnyel.

A kedvencünk lábába könnyen beleragadhat a hó, és a lábujjai között összeáll. Ezt a kellemetlen érzést megelőzhetjük azzal, ha indulás előtt bekenjük a mancsait szarvasfaggyúval vagy kimondottan a kutyák mancsának védelmére készített spray-vel. Húzhatunk a lábára kis cipőt is, viszont erre figyelni kell, mert a nagy hóban könnyen elhagyhatja.

Rövid szőrű és kistestű kutyákra mindig adjunk kabátot vagy mellényt.

Kirándulás közben

Vegyük figyelembe, hogy a hóban sokkal nehezebb közlekedni, nem csak nekünk, de kutyánknak is. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túlságosan megterhelő nekik, hiszen ehhez a mozgáshoz ők sincsenek hozzászokva, így könnyen kaphatnak izomlázat. Ha másnap úgy látjuk, hogy nincs kedve kimozdulni vagy lassabban, óvatosabban mozog, akkor érdemes egy pihenőnapot beiktatni.

A kutyák általában jól tűrik a hideget, de ha úgy látjuk, hogy reszket, fázik, akkor inkább szakítsuk meg a kirándulást, és menjünk vele meleg helyre.

Ha kirándulás közben befagyott hegyi tóra bukkanunk, csak akkor engedjük rá kedvencünket, ha biztosak vagyunk abban, hogy elég vastag a jég. Ha nincs befagyva, ne engedjük, hogy belemenjen, mert utána könnyen megfázhat.

Az erdőben ne engedjük, hogy kutyánk szabadon szaladgáljon, ne tévesszük szem elől, és mindig legyen behívható távolságban. Legjobb, ha beszerzünk egy hosszú pórázt, ami lehetővé teszi számára a megfelelő mozgást.

A kutyák szívesen esznek a friss hóból, ezt szabad is, de csak mértékkel, mert könnyen megfázhatnak. Ezért jobb, ha van nálunk mindig egy kis üveg víz és itatótál.

Kirándulás után

Amikor hazaérkezünk, ellenőrizzük kutyánk mancsait, nincs-e benne összeállva a hó vagy jég. Langyos vízzel öblítsük le és jól töröljük vagy szárítsuk meg. A jegesebb terepeken könnyebben megsérülhet a kedvencünk lába. Ezt is ellenőrizzük.

Adjunk neki időt és biztosítsunk neki helyet a pihenésre, szüksége van a nyugalomra, hogy másnap megint élvezni tudja a téli kirándulás örömeit.

Hogyan sportoljunk kutyánkkal télen?

Ha kutyánkat magunkkal visszük a síelésünkre, tudnunk kell, hogy a sípályára semmiképpen nem vihetjük fel. Veszélyeztetné a síelők és a saját maga testi épségét. Javasoljuk, hogy iktassunk be egy-egy kirándulós napot. A kabinos sífelvonóval felvihetjük a hegyre, és a sípályán kívüli részeken együtt kirándulhatunk és élvezhetjük a téli tájat.

A sírégiókban egyre népszerűbbek a vezetett hótalpas túrák, ilyenekre kutyánkkal is jelentkezhetünk. Mivel ezeket tapasztalt szakemberek vezetik, itt nem vagyunk veszélynek kitéve, kutyának, gazdának kellemes kikapcsolódás.

Sífutásra is magunkkal vihetjük jól képzett kutyánkat, de itt is be kell tartanunk a szabályokat. Figyeljünk arra, hogy más futókat ne akadályozzon, ne a kitaposott sífutópályán fusson, ne legyen agresszív és szedjük fel utána az ürüléket. A tanulási időszakban a kora reggeli vagy a késő délutáni órákat válasszuk, amikor hideg van, a pálya elég kemény és kevesebb futó van. Az olyan kutya, aki jól tud lábnál követni, gyorsan megtanulja ezt is.

Lehet, hogy a téli üdülés kutyával kicsit nagyobb odafigyelést igényel, de nem fogjuk megbánni, ha magunkkal visszük kedvencünket, hiszen a közösen eltöltött idő kutya és gazda számára tartalmas, élményekkel teli kikapcsolódást jelent.

Ha Te is havas-kutyás kalandokra vágysz, de nem tudod, hogy vágj bele, kérj személyre szabott ajánlatot weboldalunkon keresztül vagy keress bennünket a Facebookon. Segítünk eljutni Meseországba, ahol igazi téli örömöket élhetsz át négylábú társaddal.

Garantáltan „kutyajó” utazás télen is.